Vins Pravi i la reutilització d’envasos de vidre en el vi

Objectius per al Desenvolupament Sostenible

Des dels seus inicis, Vins Pravi va adoptar la reutilització com a sistema més eficient per abaratir costos en la despesa que suposa la compra d’un envàs de llençar-lo després d’un sol ús; també en la gestió de compra i emmagatzematge d’envasos nous. Sempre es va considerar que s’havia de vendre vi i no envasos, i estalviar el cost de l’envàs als nostres clients cada cop que compren una ampolla. Les ampolles i les garrafes de vidre són només un mitjà necessari per vendre els nostres vins.

El nostre sistema de distribució és el que avui s’anomena SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn). Es porta el vi a casa del client, a qui se li cobra una quantitat simbòlica com a dipòsit, que se li reemborsa en el moment en què ja no necessita els envasos.. El transport es fa amb mitjans propis i, al mateix temps, es recullen els envasos buits amb el mateix vehicle. Els envasos es tornen a les nostres instal·lacions per rentar-los i tornar-los a omplir.

També és cert que a causa de l’augment de la mobilitat i les comunicacions a escala global, els envasos de plàstic (i també els de vidre d’un sol ús) són un mitjà útil per al transport dels nostres vins a indrets llunyans, on no s’hi pot arribar amb el sistema de devolució i retorn. En aquest cas, cal reciclar aquest envàs.

És al voltant dels anys 90 que es generalitza l’ús dels envasos de plàstic per a envasar tota mena de productes gràcies al seu baix preu, la reducció d’espai als magatzems (ja que no cal espai per a envasos buits i plens) i la reducció del pes, que permet portar més mercaderia durant el transport. Alhora, s’aconsegueix que el transport sigui tan sols d’anada per arribar al client, i no calgui fer la recollida.

Així doncs, vistos els avantatges que suposen els envasos d’un sol ús, tant en plàstic com en vidre, Vins Pravi es plantejà adoptar aquest sistema. No obstant, amb visió de futur, i amb l’experiència del fundador de l’empresa, en Josep Prat, de haber viscut a pagès , on l’estalvi, el respecte a la natura i la solidaritat són valors molt importants, es va mantenir la reutilització com a sistema principal de distribució i venda dels nostres vins. En Josep Prat està convençut de la filosofia de la reutilització i reaprofitament dels recursos fins a la seva vida útil; per aquest motiu, va invertir en la renovació de la rentadora industrial d’envasos i en una nova línia d’envasat que, a continuació de la rentadora, conformen un sol procés continu de rentatge i envasat de vi en ampolles de vidre.

Aquest sistema encara s’utilitza avui en dia, i és de les poques línies de rentat i envasat de vi que hi ha a Catalunya. També es continua utilitzant el sistema SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn) molt important en l’estalvi de la petjada de carboni , optimitzant el transport de la mercaderia i la recollida d’envasos a l’hora, i amb el mateix vehicle fer el transport de tornada cap a la planta de rentat.

Quan Vins Pravi va començar a implementar aquest sistema, ningú parlava de l’impacte dels envasos sobre el medi ambient, de la contaminació de la natura i dels oceans, de la reducció de residus, la petjada de carboni o el canvi climàtic. Però la visió d’en Josep Prat ens ha permès ser un model d’estudi, de referència i d’eficiència dins el Projecte reWINE. Vins Pravi s’hi adherir l’any 2018, i aquest any (2020) s’han presentat els resultats.

No cal dir que tot això no hauria estat possible sense la complicitat dels nostres clients, que a més de gaudir dels nostres vins, amb la seva fidelitat des dels inicis de l’empresa el 1964 han demostrat que comparteixen la visió i filosofia del nostre fundador Josep Prat i la de Vins Pravi en la reutilització i respecte al medi ambient.

Vols rebre la nostre newsletter?
Et mantindrem informat de les nostres novetats.